Poljska – zemlja koja se smestila u srcu Evrope

Uobičajen

varsava_evropski_gradoviPoljska je uglavnom nizinska zemlja bogata šumama, rekama i jezerima. Broj jezera prelazi brojku od 9.300 a najveće i najpoznatije je Mazurijsko jezero.

Deveta je zemlja po veličini u Europi a njen glavni i  najveći grad je Varšava sa oko 1,7 miliona stanovnika. Varšava se smestila u samom središtu zemlje.

 

TOP MESTA ZA POSETITI:

Varšava – glavni grad. Istorisko središte Varšave (Stare Miasto) svrstano  je 1980. godine na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Europi kao jedinstven primer posle ratne obnove starog središta grada .

Poznanj – studentski grad. Jedan je od najstarijih i najvećih gradova u Poljskoj. Poznanj je dom brojnim studentima pa se naziva i studentskim gradom. Tu se nalazi i međunarodna  luka pa je i odredište brojnim turistima iz celoga sveta.

Gdanjsk – grad u kojem vlada posebna atmosfera. On je sam po sebi drugačiji od svih drugih gradova u Poljskoj. Smešten je uz Baltičko more, moderan je i ubrzano rastući grad koji s druge strane zadržava onaj tradicionalni šarm i lepotu srarog grada. Na obalama reke Motlave smeštene su stare istoriske kućice ali i lepo uređene moderne plaže.

Najvažnija znamenitost u okolini grada je stari rudnik soli Wieliczka koji je otvoren za turiste i nalazi se na UNESCO-vom popisu svetske baštine. Unutar rudnika postoje brojne skulpture i poznata podzemna kapelica

Krakov – bivši glavni grad Poljske.Istoriska gradska jezgra (Krakovsko staro mesto) svrstana je od 1978. u UNESCO-v popis mesta svjetske baštine u Europi kao prvo mesto uopste u svetu koje je svrstano na tu listu. Istorisko središte grada, ima mnogo kulturno-Istoriskih spomenika iz raznih stilova i razdoblja gradske istorije. Glavni trg (Rynek Główny) je najveći trg u Europi koji potiče iz srednjeg veka.

 

 

 

Postavi komentar